Geschiedenis

Het doel van Nes Ammim was oorspronkelijk te helpen het land te bewerken en bij te dragen aan de opbouw van Israël. Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog was dit een poging de relatie tussen joden en christenen te verbeteren door praktisch samen te werken. Op 15 april 1963, Tweede Paasdag, begon de bewoning van Nes Ammim. Een Zwitsers gezin en een Nederlandse vrijwilliger zetten die eerste stappen. De oprichters van Nes Ammim begonnen in een bus, gekregen van Arabische Israëli’s uit Nazareth. Water, elektriciteit of uitgaande telefoonlijnen ontbraken. Ook was er nog geen weg, zodat het tijdens het regenseizoen bijna onmogelijk was Nes Ammim te bereiken. De bus werd geplaatst op een kleine heuvel en omgebouwd tot de eerste huiskamer van het dorp.

Leren en Dialoog

De eerste jaren was Nes Ammim een land- en tuinbouwdorp. Vanaf 1965 was de belangrijkste inkomstenbron rozenteelt en later avocado’s. In de vroege jaren ’80 kwam er een hotel, waar Israëlische en buitenlandse gasten verblijven. In 2001 sloten de rozenkassen omdat ze door concurrentie niet langer rendabel waren.

Multicultureel dorp

Bovendien was een economisch bijdrage aan de opbouw van Israël niet langer noodzakelijk. Steeds vaker rees de vraag: wat kan Nes Ammim doen voor de Israëlische samenleving? Ook vanuit de omgeving werd geopperd om Nes Ammim tot een plek te maken waar Israëliërs van verschillende etnische en religieuze achtergrond, met name uit Galilea, konden samenkomen om elkaar te leren kennen, begrijpen en respecteren. In 2002 werd hiervoor het Centre of Learning and Dialogue opgericht. Van daaruit wordt het studieprogramma voor de vrijwilligers en de ontvangst van vooral Joods-Arabische dialooggroepen georganiseerd. In 2011 werd begonnen met een uitbreidingsplan met nieuwe huizen, waarvan de eerste in 2014 in gebruik werden genomen. Het oorspronkelijk Europese dorp kan nu een multicultureel karakter krijgen.

Varia

De tuinen in het dorp worden goed onderhouden en verzorgd. Dat viel op en in 2010 werd Nes Ammim in de jaarlijkse competitie van Eretz Israel Jafa uitgeroepen tot het mooiste dorp van Israël, in het Hebreeuws degel hajoffi haertzi.

50-jarig jubileum

In 2013 vierde Nes Ammim zijn 50-jarig jubileum in Nederland, Duitsland en uiteraard in het dorp zelf. Dit bood een goede gelegenheid voor een terug- en vooruitblik. Naar aanleiding van het jubeljaar zijn er publicaties verschenen, waaronder De Nes Ammim Special en het boek Van Rozenkassen tot Dialoog. 50 jaar Nes Ammim- Michael Elias en Simon Schoon (reds.) Bestellen kan via deze link.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world